torstai 30. tammikuuta 2014

Katsaus vuoteen 2013

Edellisestä kirjoituskerrasta on jo ehtinyt vierähtää pitkä tovi ja paljon on tapahtunut sen jälkeen. Niille, jotka eivät ole tietoisia viime vuosien tapahtumista, kerrottakoon lyhyesti, että olen kuusi vuotta kärsinyt toiminnallisesta äänihäiriöstä. Tämän tähden en ole voinut keikkailla enkä tehdä levytyksiä. Tässä äänihäiriötyypissä ongelmana on ollut se, että ääni väsyy helposti. Varsinaista näkyvää vikaa ei ole löytynyt eikä se juuri kuulu äänessä, mutta runsaasti rasittuessaan äänen laatu heikkenee ja äänen käyttö muuttui kivuliaaksi. Jos joku haluaa asiasta lisätietoja, niin sitä löytyy esimerkiksi webSpekulan sivuilta.

Viime vuonna lauluääni toimi ajoittain kohtalaisen hyvin, mutta välillä tuli takapakkiakin. Saatoin huomaamattani laulaa ja rasittaa ääntä liikaa ja sen jälkeen saattoikin mennä muutama viikko kun en uskaltanut laulaa ollenkaan. Kurkku tuntui kireältä ja jopa turvonneelta ja runsaampi äänenkäyttö sattui. Olin turhautunut ja masentunut. Ajatukset piti kääntää välillä muihin asioihin, jotten olisi liikaa vellonut itsesäälissä.

Viime kesästä alkaen kuitenkin huomasin, että äänen kunto lähti etenemään pikkuhiljaa selkeästi parempaan suuntaan. Ja nyt -puoli vuotta myöhemmin- olen aloittanut säännölliset laulutreenit noin kahdesti viikossa. Välipäivien  (2-4) aikana olen lähinnä vain hiukan hyräillyt ja venytellyt äänijänteitä ja laulupäivien aikana olen viime aikoina uskaltanut laulaa noin kahdeksan kappaleen verran. Vaikka määrä ei kuulosta kovin suurelta, niin minulle se on jo iso edistysaskel! Odotan jo kovasti keikkailun uudelleen aloittamista. Päässä on muutenkin muhinut kaikenlaisia uusia ideoita ja juttuja artistihommiin liittyen ja niistä löytyisi materiaalia useaan eri blogikirjoitukseen. Tässä lyhyesti kerrottuna muutamia niistä;

1)  ARTISTILOGO -Jo kaksi vuotta sitten alkoi päässäni itää ajatus omasta artistilogosta: ruususta, jonka ympärille on kiertynyt piikkilanka. Mieleeni syöpynyt kuva oli symbolinen. Jollain syvällisenä tasolla ajattelin sen kuvastavan sitä, kuinka toivoin ruusuni (=lauluääneni) puhkeavan uudelleen kukkaan kipujeni kautta. En halunnut ajatella, että kärsimykseni olisi ollut turha, ettenkö enää koskaan pystyisi laulamaan. Laulaminen oli aina ollut minulle tärkeä itseilmaisun kanava, enkä halunnut päästää unelmastani irti. Toisaalta logossa yhdistyy myös herkkyys ja rock-henkisyys, mikä kuvastaa minua taiteilijana. Opiskellessani v.2011-2013 julkaisugrafiikkaa ja verkkoviestintää, sain mahdollisuuden yhtenä koulutyönä suunnitella oman logoni valmiiksi aiemmin tekemieni suunnitelmien pohjalta. Hurjimmissa unelmissa olen jo esimerkiksi suunnitellut teettäväni logosta fanipaitoja (kuinka moni muuten haluais..?) ;)
2) PROMOKUVAUS -Olin pitkään haaveillut uusista promokuvista. Ajattelin tarvitsevani niitä mikäli ääneni kuntoutuisi, ja olin jo "päättänyt" että jonakin kauniina päivänä niin kävisi. Ja olihan hiustyylikin muuttunut sen verran, että päivitys oli aiheellinen. Halusin erityisesti ulkokuvia kesäaikaan ja kysyin lähtisikö kuvaajakaverini Anrietta Kuosku leikkiin mukaan -ja lähtihän hän! :) Kuvauspäivä oli 23.7.2013. Onneksi silloin siunaantui kaunis ilma eikä satanut. Anrietta on lahjakas valokuvaaja, jota voinkin lämpimästi suositella kaikille. Hänen töitään voi käydä ihastelemassa nettisivuilta: www.anriettakuosku.fi. Lisäksi kuvausavustajana toimi toinen nuori ja lahjakas valokuvaaja, Jonna Helin. Hänkin otti kuvia kuvaussession aikana, eli jos haluat päästä kurkistamaan kulissien taakse, niin klikkaa linkistä Jonnan blogiin!3) UUDET NETTISIVUT -Olin myös pitkään suunnitellut uudistavani artistisivut. Koska olin opiskellut nettisivusuunnittelua, päätin toteuttaa ne itse. Minulla oli alusta asti varsin selkeä visuaalinen mielikuva siitä, millaiset sivut haluan ja minne suuntaan lähden niitä viemään. Artistisivuni ovat vielä työnalla, mutta toivottavasti saan ne auki tämän kevään aikana!

4) MUSIIKKIVIDEO -opiskeluprojekteihin kuului myös videokurssi, jonka puitteissa sain mahdollisuuden toteuttaa ryhmätyönä ensimmäisen musiikkivideoni! Video julkaistiin Youtubessa 19.10.2013 Kappaleena on "Kuu ja minä", jonka olen itse säveltänyt ja sanoittanut v. 2008. Voit käydä katsomassa ja kuuntelemassa videon tästä linkistä.

Tämmöistä tällä erää. Yritän olla jatkossa aktiivisempi bloggaaja ja päivitellä esimerkiksi miten äänen kuntoutus etenee. Luulenpa että tästä vuodesta 2014 tulee hyvä vuosi!